y

Malvern College

Project Information

Project: Malvern College, Great Malvern
Client: Kier Construction
Scope of project: To optimise natural light and ventilation throughout the college's new STEM block
Products: Em-Glaze hip-ended ridge lights

 

The Challenge:

Malvern College is an independent coeducational day and boarding school in Malvern, Worcestershire. The school looked to develop a new STEM block (Science, Technology, Engineering and Mathematics) by adding an extension to the existing 1960s science building and  completely refurbishing the existing building. Central to the building’s design was the flat roof, which included two large areas of roof glazing to optimise natural daylight and ventilation. In addition the design also featured a living roof.

 

The Solution:

The originally specified triangular-shaped rooflights had been designed with opening sections to allow the escape of heat build in the staircases.  Due to the overly complex design of the proposed rooflights, the element of works had been pushed over budget and installation timescales were extremely tight. The lead architects for the project sought our advice in relation to modifying the proposed designs. The solution had to offer comfort ventilation, as well as maintaining the existing daylight levels.  Following significant design input and resource, we delivered a proposal that met the requirements.

Using standard profiles, we were able to redesign the rooflights in a rectangular shape. This meant a standard design could be used and incorporating opening sections was considerably simpler. The electrically operated opening sections were linked to wall switches and integrated
comfort control kits allowing for simple operation of the openers. This ensures building occupants can easily maintain a comfortable environment.  Over the single storey block, solar control glass was installed to ensure heat build-up was minimised. The rooflights were finished with dual colour powder coating to provide maximum impact to the design. The rooflights provide a dramatic lighting scheme within the science centre and enhance the learning environment, benefiting the student population.

 

The Benefits:

  • Stunning levels of natural daylight for both staircases and classroom areas
  • Opening sections provide excellent comfort ventilation functionality
  • Designs complement the building and the aesthetic of the living roof

 

The Gallery:

Contact us and
request brochure